Festival Community
This website is using cookies to. By clicking 'OK', you agree with our cookie policy. More about this.
OK

GALLERY 2010/2011

critical writing

Am I ready to be a grandmother, but I don`t have a child yet

About work

Abstract
This is my opinion of how our society treats women over 30s, who are not married and don’t have children. My focus is on Serbian population and their attitude for those women whom they call “grandmother-girls”. I am explaining etymology of that insulting label, and history, and how it is used even now in times of democracy and high technologies. I observe the real situation - human rights of this “category” of women. What are the boundaries for them, and what pressure do they get. I point at the conflict between the progress, high education, glorification of love, and, at the other hand, insisting on patriarchal values. I am also asking questions about European situation on that matter, and I quote some experience from France, Netherlands and Italy. At the end I offer ironic solution, but then, the whole text is written in ironic style.

Keywords
age discrimination, social pressure, freedom of choice, women in their 30s, labels

Work:
works/fee12240d72be90ac2203868f5530afc/thumbnail/Am I ready to be a grandmother.doc

Editors comments More info on Curators & Editors ›

Čitanje polemičnog eseja Emilijane Radibratović o društvenoj situaciji mladih neudatih, a izobraženih i razgledanih žena bez dece u Srbiji nije me ostavilo ravnodušnog. Tema „diskriminacije 30-godišnjih žena“ je više nego zanimljiva i aktuelna. Moguće je primetiti da autorica u svom eseju: 1) definira konkretan problem jednog tranzicijskog društva, 2) artikuliše razloge za njegovo postojanje i 3) podaje refleksiju dotičnog problema. Ne samo to, treba primetiti još dve stvari. Prvo, avtorica u komparativnoj maniri pokušava opredeliti diskriminaciju i transcedentirati domaći prostor/vreme. Drugim rečima, pokazati na kulturno-društvene varijacije percepcije ženske-babe, tj. ženske u 30-im. Drugo, to čini duhovitim-ironijskim stilom. Dakle, s obzirom na navedeno, ovaj esej ima sve što ga čini dopadljivim, čitljivim, aktuelnim i kritičkim.

Na žalost, problem ovog eseja je druge vrste. Ovogodišnji kriterij za prijavu dela u rubriku kritičkog pisanja festivala Memefest je jasan. Dela prijavljena u kategoriju kritičkog pisanja moraju da reflektuju temu festivala: Ljubav – Konflikt - Imaginacija.

U najboljoj želji da se poveže tema eseja sa festivalskom temom potrebno je nekoliko imaginacije: 1) da se prepozna konfliktnosti u društvu koje proizvodi pomenuti vid diskriminacije; 2) da se opredeli društevni imaginarij i prepozna problematika (svakako to zahteva sociološku imaginaciju društva i razumevanje problema). Ali, ako se 1) i 2) još može zamisliti i povezati, moram primetiti da je još malo više imaginacije potrebno da se pronađe - i sa tim činjenicama poveže - ljubav. No, ni to nije nemoguće. Možda je ljubav rešenje?

View other works commented by Nikola Janović  ››

Other comments

emi
10 years ago

Iz najbolje namere nisam htela da komentarišem ovogodišnju selekciju, između ostalog, i zato što nisam upoznata sa prethodnim izborima pa ni kriterijumima. Ali budući da sam dobila ovako lepu kritiku, red je da se zahvalim i da odgovorim na pitanje koje kao da mi je postavljeno.
Naime, razumela sam da je cilj radionice za koju smo se "prijateljski takmičili" unapređenje određenih sposobnosti koje možda imamo, razmena iskustva, oblikovanje ideja, produktivno udruživanje energije radi skretanja pažnje javnosti na određene probleme u regionu. Čini mi se da sam u tom smislu potpuno promašila "prijateljsku trku", jer su ovde izabrani surovi profesionalci koji već imaju visoko razvijene mehanizme izražavanja u zadatim oblastima, a njihovi odgovori na temu apsolutno su superiorni u kontekstu koji je poznat samo njima i kuratorima. Moje naivno razumevanje ljubavi, konflikta i imaginacije, kao ogoljenih, humanih fenomena, čini se previše bukvalnim i nedoraslim, pa samim tim i nejasnim.
No, tu sam da objasnim, iako je moj dragi kurator već zamislio i povezao moje malo pisanije. Konfliktnost u društvu predstavljena je kroz kontrast patrijarhalnog nasleđa i savremenog okruženja, problematika vrišti u kršenju osnovnog ljudskog prava - prava na slobodu, a u razumevanju ljubavi se ogledaju obe ove stavke, budući da se ona iz intimnog, "mojeg" polja, prenosi na javno i izjednačava sa brakom i reprodukcijom. Pitanje na kraju kritike je stoga vrlo zanimljivo i verovatno otkriva da je čak i u vizuri jednog intelektualca jedino rešenje smorene žene da se lepo uda i rodi sebi jedno dete, da ima nešto svoje.
Još malo jednostavnih istina o ljubavi, konfliktu i imaginaciji: ljubav nije nesrećni brak, niti pritisak na ženu da rodi, jer ona možda to ne može ili ne želi ili njen ljubavnik to ne može ili ne želi - u tom slučaju postoji ogroman konflikt sa okruženjem iz kojeg proizilazi uvreda za ženu i nesrećan život, a ako zamislimo da se to da objasniti, na neki prost način, na koji, na primer, moja baba može da razume, onda valjda imamo imaginaciju sveta u kojem svako ljudsko biće ima pravo na svoj život.
Zahvaljujem se Nikoli Janoviću za zaista laskav osvrt na ovaj rad. Bilo bi lepo da sam dobila i nekakav komentar za video oko koga sam se mnogo više trudila, nesvesna da za to vreme timovi programera i majstora video dizajna, rade to isto. Namera mi je bila da oba rada budu jednostavna i razumljiva, budući da mi je stalo da se o ovoj temi govori što više, da taj neki "novi humanizam" konačno uzme maha.
Izvinjavam se ako sam bila drska i obećavam da ću svoje naivne poglede na svet ubuduće širiti samo u amaterskim okruženjima.
Sve najbolje želim svima.

Curators comments

This work has been commented by 1 editor(s):
Nikola Janović go to comments ›

Entry details

Title

Am I ready to be a grandmother, but I don`t have a child yet


Concept author(s)

Emilija Radibratovic


Concept author year(s) of birth

1974.


Country

Serbia


Competition category

critical writing


Competition field

nonacademic


Competition subfield

activist


Subfield description

I try to share my opinion with people worldwide. I am a member of several forums, and I write my own blog. I started discussions about this subject on www.mojblog.rs a couple of times, but never in this long form.