Objavljeni su radovi Memefestovog (2013) natečaja FOOD DEMOCRACY! | nikolajanovic's blogpost @ Memefest
Festival Community
This website is using cookies to. By clicking 'OK', you agree with our cookie policy. More about this.
OK

nikolajanovic

RESEARCHER   +   THEORIST   +   OUTSIDE_OF_CLASIFICATIONS

Objavljeni su radovi Memefestovog (2013) natečaja FOOD DEMOCRACY!

Dragi MEMEFESTOVCI!

Objavljeni su radovi Memefestovog (2013) natečaja FOOD DEMOCRACY!

Pozivamo vas da posetite našu GALERIJU 2013 i pogledate prispele radove u svim festivalskim kategorijama. http://www.memefest.org/sr/gallery/works2013/

Kuratori i editori ovogodišnjeg festivala su odradili svoj deo posla. (Ove godine je prispelo ogromno radova, čak iz 25 država sveta.) Njihov rad nije bio nimalo jednostavan. Ne samo zbog količine, već i zbog kvaliteta prispelih radova. Iz mnoštva radova su izdvojili – po njihovoj oceni – najinteresantnije radove. Svaki rad su pojedinačno komentarisali. U našem festivalskom radu je to veoma bitan deo pedagoškog procesa kojeg vidimo u sklopu koncepta društveno odzivnog komuniciranja. Zato pozivamo i sve vas da se odazovete i sami prokomentarišete izabrane festivalske radove. Komentare možete pisati u svom oficijalnim jezicima festivala. Ti su: engleski, BSH (bosanski, srpski, hrvatski), slovenački i španski. Nagradite sa komentarom (po vama) najbolje radove!

Pošto je ove godine tema festivala bila vezana na HRANU i DEMOKRATIJU, dva koncepta koja su u današnje vreme sve iskorištavana u različitim kontekstima i za koje se veže naša budućnost (kako u političkom tako i prehranskom smislu), moram reći da smo na Mememfestu oduševljeni sa vašim odzivom. Vaše preispitivanje demokratije hrane u kontekstu umetnosti i komunikacije je prevazišlo naša očekivanja. Kritički i visoko osvešćeni osvrt na ovogodišnju temu je ponudio širok spektar radova koji se na razičite načine hvataju sa problemimam sadašnjice. Svi izabrani radovi – posetite Memefestovu Galeriju 2013) – su svojstveni i na svoj specifičan način ukazuju ili na probleme ili traže rešenja; dakako skupno jim je to da se manifestuju javno! U reči ili slici, kroz film ili kroz animaciju kritički demonstriraju alternative današnjem demokratičnom sistemu hrane. Jednom rečju: desila se mnoštvena produkcija znanja o hrani i demokratiji.

Posebno nam je drago da svi zajedno učestvujemo u toj produkciji znanja, koja se odvija vam etabliranih institucija, u okruženju sa ljudima iz celoga sveta. Još jednom smo pokazali da su GLOBALNI problemi vezani za demokratiju i hranu – pre svega mislim na slobodnu trgovinu, deregulisano tržište, korporacije, genetiku idr. – u biti LOKALNI. To su naši ZAJEDNIČKI/SKUPNI problemi koje možemo samo na taj način – znači zajedno/skupa – i rešavati!

Pre nego što se uputite u naš virtualni galerijski prostor, moram vas uputiti na još dve bitne informacije vezane za festival.

Sa objavom radova Memefest nije još završen. Sad su na redu Memefestove NAGRADE. Sa njima želimo nagraditi odlične radove. (Pazite na datume!)

Glavno priznanje - nagradu Memefest/Queensland College of Art Awards podelićemo 10. augusta.

Specialna nagrada – Zdravko Papič award – biće podeljena 25. augusta.

Za sad toliko. Ubrzo se javljamo sa zanimljivim informacijama. Ove godine u oktobru i novembru biće još puno akcije u slogu Memefesta: od izdavanja nove knjige do javne intervencije u Brisbanu (Australija).

Ostajemo na vezi!
Za Memefest chef Nikola Janović

Comments

To comment, please create a Memefest account, it will take you only 2 minutes!
Login here if you already have one.

nikolajanovic
ABOUT ME

Username

nikolajanovic


Name

Nikola Janovic


Gender

male


Country

Slovenia


Website

http://delikatesabynikolajanovic.wordpress.com/


Description

Political AutoCorrectness http://www.demokraticni-socializem.si/


I have joined the Memfest community becasue i am interested in

Art, Media, Theory, Biopolitics, Everyday Life


Education

Ph.D. in Sociology


Working place

Freelance sociologist


Music I like

Frank Zappa, Fela Kuti, Nick Cave, Rahsaan Roland Kirk, Darko Rundek & Haustor & Crago Orchestra, Azra, Tom Waits, John Zorn, EKV,Johnny Cash,Gang of Four...


Books I like

P.K. Dick, Brecht, E.A. Poe, GG Marquez, J. L. Borges, K. Hosseini, O. Pamuk...


Films I like

Pink Flamingos, Wild at Heart, Blue Velvet, When Father Was Away on Business, Brazil, La Grande Bouffe, Live Flesh, Taxidermia, 12 Angry Men, Dr. Strangelove, Night on Earth, Dečko Koji Obećava, Fight Club, Pi, Oldboy...


Websites I like

http://www.lifeartbiopolitics.org/


COMRADES