Festival Community
This website is using cookies to. By clicking 'OK', you agree with our cookie policy. More about this.
OK
in collaboration with
rebel:art

NOVA KNJIGA: InDEBTed TO INTERVENE, Critical Lessons in Debt, Communication, Art and Theoretical Practice

1

U ediciji Interventions, u izdanju Memefesta i Queensland College of Art - Griffith University, izašla je nova knjiga InDEBTed TO INTERVENE, Critical Lessons in Debt, Communication, Art and Theoretical Practice.

InDEBTed TO INTERVENE, Critical Lessons in Debt, Communication, Art and Theoretical Practice je knjiga koja kroz prizmu kritike, komunikacije, dizajna, umetnosti i teorijske prakse pristupa problemu duga. Knjiga je rezltat jednogodišnjeg rada Memefest kolektiva koji je prošle godine još jednom sa vašom saradnjom uspešno odradio Memefestov festival na kome smo secirali aktuelno pitanje duga u našem društvu.

Danas je svima već jasno da je dug postao primarni mehanizam koji uzima vlast od ljudi i daje ga u ruke onog 1 %. Snaga duga leži u njegovoj nasilnoj normalnosti. Zato se dug danas retko dovodi u pitanje. Tokom globalnih protesta protiv mera štednje i finansijalizacijom društva, jedna stvar je postala jasna: dug nije pretnja kapitalističkoj ekonomiji. Dug leži u samom jezgru neoliberalnog projekta.

Knjiga počinje sa autorskim tekstovima na temu kapitalizma i duga. Autori su vrhunski stručnjaci, edukatori, kritičari i aktivisti iz Slovenije, Australije i SAD. Dugom preispituju iz različitih uglova - kroz javno komuniciranje, umetnost, dizajn, tehnologiju, političku ekonomiju, biopolitiku i pitanje nadzora, proteste, obrazovanje, konstitucije subjektivnosti, urbanog i virtuelnog prostora. Pored tekstova se u knjizi nalazi i medjunarodni izbor originalnih autorskih radova iz Memefestovog festivala 2012 na temu duga sa područja vizuelnih komunikacija, kritičkog pisanja i participativne radikalne umetnosti. Pored toga u knjizi možete naći vizualne radove, komentare učesnika i kustosa, kao i esej o seminaru / radionici / intervenciji koji su održani u Brizbejnu na Queensland College of Art, Griffith University u Novembru 2012, koji govori o specifičnom pristupu istraživanju i institucionalnoj kritici u kontekstu duga.

Pošto je jasno da dug definiše i upravlja naše živote, sprečeva nam da bi zajedno intervenirali i promenili društveni tok života, ova knjiga ima za cilj da pokaže da je vreme za velike promene. Vreme za promene je sad! Ukoliko želite više informacija, proverite sadržaj knjige i pročitajte uvod u knjig na našem webu http://www.memefest.org/en/indebtedtointervene/.

Uskoro će knjiga biti dpostupna i u pojedinim knjižarama regiona. Za sad knjigu možete naručiti preko našpeg weba sa plaćanjem preko Paypala. Sve upute se nalaze na desnoj strani ove stranice. Potrudili smo se da bi cena knjige bila što niža i zato dostupna što širem krugu ljudi. Knjiga ima 224 kolor strana, autorski sadržaj i atraktivan dizajn, zato je cena knjige 19 EUR. Znamo da je za nekoga puno, ali preprosto nižu cenu za ovakvu knjigu nismo mogli da postavimo. Urednici i kuratori knjige InDEBTed TO INTERVENE, Critical Lessons in Debt, Communication, Art and Theoretical Practice su Oliver Vodeb i Nikola Janović Kolenc, dok je dizajn odradio Rok Klemenčič.

Comments

To comment, please create a Memefest account, it will take you only 2 minutes!
Login here if you already have one.

ABOUT OPENBLOG

Open blog is a collective blog agregator.  Posts that can be read and viewed here have been originally posted by members of the Memefest community.

While members of the community  are able to check blog posts from the circle of their comrades within the on-line profile, this is the place where you are able to check on everything that has been bloged by anyone on this platform. The toppics and styles are diverse as this community consists of people from very different cultural, social backgrounds and also very different fields of expertice. Together- and through time- we hope – this gives us a good picture of radical communication culture.